Naar de inhoud adres

 

Jazzsessie voor all niveaus

Toegankelijk voor iedereen
Real Book

De dinsdag sessie is één van de weinige jazzsessies in Amsterdam die echt toegankelijk is voor jazz muzikanten van alle niveaus. Hier voelt iedereen zich op zijn gemak en wordt de beginner niet meteen weggekeken door de doorgewinterde jazzmuzikant.

Niet eerst kijken, maar gelijk meedoen!

Of je nu in een leerorkest zit, een workshop volgt of privéles hebt, het is altijd spannend om in een nieuwe omgeving en met vreemde mensen muziek te maken. De enige manier om van die spanning af te komen, is door te spelen. Dus neem je instrument mee.

Iedere dinsdag van 22.00 uur tot 1.00 uur.

Hoe werkt een jazz jam sessie ?

Bezetting

De sessie kan beginnen wanneer er een ritme-sectie geformeerd kan worden. Bij voorkeur: Drums, bass, piano en/of gitaar. Wanneer er meerdere gitaristen zijn, moet er worden afgewisseld. Meerdere gitaristen tegelijkertijd, werkt niet.

Jazzstandards

Er worden in principe nummers gespeeld die iedereen kent, jazzstandards die meestal te vinden zijn in het Real Book. Beneden staat een lijst met nummers die veel gespeeld worden op jazzsessies.

De uitvoering

Een nummer begint en eindigt met het thema, daartussen wordt om beurten gesoleerd. Meestal is er geen arrangement en worden de thema's unisono gespeeld en de ritme-sectie zorgt voor de groove.

Jam

Maak van een sessie geen studie

Samen musiceren

De nadruk van een sessie ligt op het muziek maken met anderen. Het heeft weinig zin om tijdens de sessie moeilijke nummers uit te zoeken, studeren doe je thuis of tijdens les. Soleer alleen op nummers waar je je prettig bij voelt. Hou het simpel. Het gaat om het plezier!

Enkele veelgespeelde jazzstandards:

Deze lijst is niet compleet, het is een begin. Op de site van Pete Thomas staat nog meer jazz repertoire.

Zangers, zangeressen

Het is ondoenlijk, om ter plekke nummers te transponeren, dus zoek nummers uit die in de oorspronkelijke, meest gebruikelijke toonsoort gezongen kunnen worden.

Er is geen microfoon en microfoon-kabel. Zelf meenemen dus (jack-plug).

Wat er wel is

jack-plug
Op de foto zie je een jack-plug.

Veel plezier !

Jazzcafé ‘t Geveltje Bloemgracht 170 1015 TV Amsterdam Tel: 020 - 623 99 83