Jazz in Amsterdam
Jazzcafé 't Geveltje

<title>Het opzetten van een website</title>

×
Inleiding

Dit artikel beschrijft het opzetten van een eenvoudige website, zoals ook de meeste sites van kleine bedrijven en particulieren zijn opgezet. Het voornaamste doel van deze sites is het bekendmaken van informatie zoals: Openingstijden, adressen en het aanbieden van diensten of producten. Er worden hooguit twee à drie pagina's per week toegevoegd of veranderd.
Het zijn sites waar niet direct geld mee kan worden verdient (dus geen webwinkel of andere online dienst) en waarvan de kosten laag moeten blijven.

Webhosting service, domeinnaam en html

Er is een duidelijk verband tussen deze drie items: html is een oude techniek, die altijd werkt, uit de tijd dat computers over weinig geheugen beschikte en bandbreedte duur was. Door voornamelijk met html te werken – en multimediatechnieken zoals video streaming, Java, en Flash links te laten liggen - hoeft webhosting niet duur te zijn. Een eigen domeinnaam geeft de mogelijkheid om op elk moment naar een andere (betere en/of goedkopere) webhosting service over te stappen.

Html is bovendien makkelijk om mee te werken, het is geen programmeertaal. Voor het aanpassen van informatie op de site, het toevoegen of verwijderen van pagina's, is niet veel kennis nodig. Zelfs het zelf bouwen van een site - met behulp van een gratis html-editor - is goed te doen (het kost wel tijd).

Webhosting service

Een kleine, informatieve site heeft voldoende 25 megabyte webruimte (dat is de minimale hoeveelheid webruimte die in de meeste goedkope webhostingpaketten worden geboden). Webruimte is de opslag op de harde schijf van de server en kost ongeveer 0,001 euro per megabyte. De werkelijke kosten voor de webhosting service, die uiteindelijk aan de websitehouder worden doorberekend, komen voort uit:

Dit is dan ook de reden waarom 500mb gratis webruimte niet werkt: Gratis opslag (ter waarde van 50 eurocent) kan iedereen wel bieden, maar de site zal moeilijk bereikbaar zijn of zelfs helemaal niet.

Dataverkeer is de grootste kostenpost en wordt bepaald door het aantal bezoekers maal het aantal pagina's (of andere bestanden) dat bekeken wordt.

Twee rekenvoorbeelden:

 1. Wanneer duizend bezoekers één pagina van 30 kilobyte bekijken, is het dataverkeer 30 megabyte.
 2. Wanneer duizend bezoekers één mp3 van 10 megabyte beluisteren, is het dataverkeer 10 gigabyte.

In praktijk zal de websitehouder in voorbeeld twee aanmerkelijk meer kosten hebben. Mp3 is dan ook een multimediatechniek en moet spaarzaam worden gebruikt.
Ter indicatie: Jazzgeveltje.nl gebruikt ongeveer 1,5 megabyte webruimte voor 50 pagina's en wat plaatjes. Aangezien niet iedere bezoeker alle pagina's bekijkt, die gemiddeld 30 kilobyte groot zijn, blijft het dataverkeer beperkt tot ± 80 mb per maand.

Iedere webhosting service werkt met datalimiet. Ook wanneer dat niet uitdrukkelijk vermeld staat. Wanneer een site te populair wordt en de limiet overschreidt, gaat de stekker eruit of moet er worden bijbetaald.
Iemand die bij een gratis webhosting service zit en nooit problemen zegt te hebben, heeft gewoon weinig bezoekers.

Domeinnaam

Iedereen kan een domeinnaam registreren, wat moet gebeuren via een SIDN-deelnemer. De SIDN-deelnemer waarbij wordt geregistreerd, hoeft niet de eigen ISP waarbij een adsl-abonnement is aangesloten, of de webhosting service te zijn. Het registreren van een domeinnaam kost ongeveer tien euro per jaar voor een domeinnaam die eindigt op .nl. Voor .com en .org begint dat bij vijftien euro per jaar.
Een .tk domein kan ook, dat is gratis, maar voor een bedrijf staat dat heel onbetrouwbaar.
Het hebben van een eigen domeinnaam heeft voordelen:

 1. Wanneer de site verhuist naar een andere webhosting service, kan de domeinnaam meeverhuizen. Vergelijk het met een telefoonnummer dat meeverhuist; de beller merkt geen verschil.
 2. Het staat beter en is makkelijker te onthouden. Vergelijk:
  • www.jazzgeveltje.nl
  • home.planet.nl/~jazzgeveltje
  • www.jazzcafe-gevel.demon.nl
  • Bijkomend voordeel is dat er emailadressen kunnen worden aangemaakt, dit wordt helaas niet door iedere webhost toegestaan.

Alleen www.jazzgeveltje.nl is een echte domeinnaam. De andere twee namen kunnen alleen gebruikt worden wanneer je bij Planet of Demon aangesloten bent. Neem dit soort subdomeinnamen alleen wanneer je daar niet voor hoeft te betalen. Er zitten verder geen voordelen aan. Het onderverhuren van subdomeinnamen, stamt uit de tijd dat particulieren nog niet zelf een domeinnaam mochten registreren en het voor kleine bedrijven te duur was.

Techniek (html)

Hieronder staan een aantal technieken beschreven die gebruikt worden om webpagina's te maken en te verfraaien.

(X)HTML

Zonder hier op de technische details in te gaan: Kies altijd voor html 4.01 of xhtml 1.0. Webpagina's bestaande uit html:

CSS

CSS is bedoelt om de presenatie van html-pagina's te verzorgen. Dit is niet noodzakelijk; de opmaak kan ook met html gedaan worden. CSS werkt echter wel makkelijker en er zijn inmiddels diverse gratis html-editors die dit kunnen toepassen. Hier is een handleiding over CSS

Afbeeldingen

Gangbare bestandsformaten op het web die op ale computers getoond kunnen worden zijn:

Deze bestandsformaten zijn bedoeld voor het gebruik op internet om dat de plaatjes gecomprimeerd (verkleind) zijn bij verzending. Dat scheelt in tijd en kosten. Hier worden de verschillen en overeenkomsten tussen gif, png en jpg beschreven.

Geluid

Voor geluid werkt mp3 altijd, op iedere computer. Overigens zijn mp3, ook al gaat het ook hier om gecomprimeerde bestanden, in vergelijking met plaatjes groot; 1mb per minuut muziek.

 1. HTML of de opvolger XHTML, is de basis voor iedere website. Er bestaan geen webpagina's zonder html. Daarom spreken we meestal van html-pagina's.
 2. HTML en CSS zijn standaardtalen speciaal gemaakt voor internet, die op de alle computers werken.
 3. Maak daarom alles in html (of laat het doen).
 4. Flash, Java, active-x en javascript zijn geen standaarden en dus niet op iedere computer te bekijken. Gebruik deze technieken alleen voor de leuke, grappige versieringen die niemand mist wanneer ze niet te zien zijn, maar nooit voor teksten en linken.
 5. Misschien dat dit meer overtuigd:
  Google zoekt niet in Flash, Java, active-x of javascript

Samenvatting

Nogmaals, dit heeft betrekking op een kleine, informatieve site, waarvan de kosten laag moeten blijven.

 1. Zoek een webhost* op basis van de hoeveelheid dataverkeer die verbruikt kan worden, niet op grond van de hoeveelheid webruimte. 25 mb webruimte is meer dan genoeg.
 2. Registreer een eigen domeinnaam zodat de overstap naar een webhost die beter bevalt, zonder problemen verloopt.
 3. Door met html te werken is het mogelijk om:
  • De site zelf te maken,
  • te onderhouden,
  • Het dataverkeer laag te houden en
  • zonder gedoe met plugins de site te bekijken.

*) In Nederland zit bij een adsl-abonnement gratis webruimte. Dit is niet echt gratis; de kosten zitten verborgen in het abonnement. In de regel is de kwaliteit van deze webhosting heel behoorlijk en ruim voldoende voor een hobbysite.

© 2006 Joost