Jazz in Amsterdam
Jazzcafé 't Geveltje

<title> Bladmuziek in PDF </title>

×
Muziekschrift via internet verspreiden

Muzieknotatie op papier gedrukt, ziet er altijd hetzelfde uit. Maar wanneer je muziekschrift langs elektronische weg wilt verspreiden, ontstaan er problemen. Het enige bestandsformaat dat zekerheid geeft dat iedereen het kan zien zoals bedoelt, is PDF.

Voorbeeld

Hieronder zie je een stuk muziekschrift. Dat is althans de bedoeling. Waarschijnlijk zie je alleen wat letters, gescheiden door het "=" teken. Hier is dezelfde compositie in PDF zoals bedoelt.

=&=1=(=t=q=!==t=q=!=TQ=R=S=!=t=;.

De browser waarmee deze webpagina wordt getoond, maakt alleen gebruik van de lettertypes die op de computer geïnstalleerd zijn. Standaard zitten daar geen fonts* bij voor muzieknotatie. De kans dat MusiQwik, de font type waarin ik het muziekstuk probeer weer te geven aanwezig is, is nihil. De kans dat je bereid bent om MusiQwik te installeren is klein.

PDF

PDF stuurt het lettertype ( in dit geval MusiQwik ) gewoon mee in het bestand verpakt. Dat is de reden waarom melodie.pdf wel bladmuziek laat zien. De font type wordt verpakt in hetzelfde bestand en werkt alleen voor dit pdf-bestand. Een pdf-document ziet er op iedere computer hetzelfde uit, in tegenstelling tot een Word-document, email of webpagina.

Maak alleen pdf-documenten, wanneer het lettertype (font type) van essentieel belang is. Door het meesturen van fonts, worden pdf bestanden behoorlijk groot. PDF is oorspronkelijk ontwikkeld voor het maken van drukwerk, niet voor webpublicaties.

PDF-documenten maken.

De software waarmee je pdf-bestanden maakt werkt als een printer. Vanuit ieder programma (muziek-, tekstverwerkers en browsers) waarop een printknop zit, kan je of een afdruk maken met een printer, of een pdf-bestand maken. Onder Windows-XP wordt die keuzemogelijkheid automatisch geboden.

Gratis programma's

Er zijn wat verschillen tussen de verschillende programma's, het hangt sterk van de persoonlijke voorkeur af welk programma het meest geschikt is. Op de sites staat een beschrijving, maar proberen kan natuurlijk ook. Ze zijn gratis.

PDF-readers

Wanneer je online een pdf-bestand wilt openen met Adobe Reader, kan het nog weleens gebeuren dat de computer "bevriest". Adobe Reader is inmiddels een enorm groot programma ( 20mb download ) geworden met veel extra functies die het werkgeheugen (te) zwaar belasten. Meestal hebben we die extra functies niet nodig en kunnen we toe met een eenvoudige pdf-lezer:
Foxit Reader ( 1mb download ) is een goed alternatief.

*Fonts: MusiQwik is een true type font (lettertype) voor muziek, zoals Arial, Times New Roman en Courier New dat zijn voor "normale" tekst. Op Windows-XP kun je in de map C:\WINDOWS\Fonts zien welke fonts er geïnstalleerd zijn.

© 2006 Joost